主網頁 ||  石澗 ||  島嶼 ||  自然 ||  外遊 ||  香港地圖 ||  關於活動 ||  關於網主 ||  聯絡網主 ||  會員必讀 ||  責任聲明
※ 讓大自然愛好者 分享資訊、建立友誼謝絕商業廣告/活動
 行事曆行事曆    常見問題常見問題     會員註冊會員註冊 
 山海相簿 山海相簿   登入檢查您的私人訊息登入檢查您的私人訊息   登入登入 
上山下海在香港 首頁
單車:新界北/屯門/元朗 前往頁面 1, 2, 3  下一頁
回覆主題    上山下海俱樂部 首頁 -> 遊蹤路線
上一篇主題 :: 下一篇主題  
發表人 內容
Candy(CandyKK)

資深會員 資深會員

檢視會員個人資料發送私人訊息
發表發表於: 2005-10-25 10:58 am    文章主題: 單車:新界北/屯門/元朗 回頂端

路線:藍地沿青山公路經洪水橋.屏山.至元朗
請問全長有幾多km?需要多少時間?藍地是否有單車租及可以在元朗交車?全日租要多少錢?有間單車舖推薦?

CandyKK 在 2006-11-06 12:07 pm 作了第 2 次修改
EW(EW)

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-10-26 3:25 pm    文章主題: 回頂端

冇人答因為呢個問題太冷門.

藍地應該冇得租, 可以CHECK下新墟有冇.
市中心金舖附近確實有一間單車舖, 有冇單車租就唔確定. 如果唔急呢兩日行過可以幫你CHECK 下
由藍地至元朗單車徑估計應該有5,6K左右, 但唔肯定.

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-10-26 3:37 pm    文章主題: 回頂端

唔該你幫我check呀. 先謝謝你 EW

資深雜工 資深雜工

檢視會員個人資料發送私人訊息參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2005-10-26 3:49 pm    文章主題: 回頂端

見你咁慘, 我唔識都答下la
藍地o係邊我就唔知
屯門就有車租, 路經見過, 聽朋友租過話都幾底

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-10-26 3:55 pm    文章主題: 回頂端

石石 kiss kiss
咁你果位親愛既朋友知唔知可唔可以係元朗交車呀? 有冇電話地址網站之類呢? 唔該...哂 Very Happy

高級會員 高級會員

發表發表於: 2005-10-26 4:02 pm    文章主題: 回頂端

其實藍地踩去元朗真係較少
三聖會比較多單車鋪
如果由屯門市中心踩到去元朗
慢慢踩就1.5hrs至2hrs

小弟住天水圍,試過踩單車線係
由天水圍出發, 沿單車徑去洪水橋, 藍地,
市中心(Lunch), 碼頭, 蝴蝶灣, 龍鼓灘, 稔灣, 白泥(日落),
流浮山, 再返回天水圍
全程慢慢踩(另加搵路 ...)
都幾好玩架 ~
亞安(老二)

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-10-26 4:09 pm    文章主題: 回頂端

我又嘗試答一下, 我住天水圍在屯門返工, 亦有由天水圍踩單車去屯門, 由天水圍踩到去屯門市中心,慢慢踩就約1hrs 左右. 因為用自己單車, 所以沒有租單車,

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-10-26 4:30 pm    文章主題: 回頂端

>>由天水圍出發, 沿單車徑去洪水橋, 藍地,
市中心(Lunch), 碼頭, 蝴蝶灣, 龍鼓灘, 稔灣, 白泥(日落),
流浮山, 再返回天水圍
全程慢慢踩(另加搵路 ...)
都幾好玩架 ~

其實呢條路徑幾ok, 但可以少少改動, 三聖 (出車), 碼頭, 蝴蝶灣, 龍鼓灘, 稔灣, 白泥 (不過睇唔到日落), 流浮山, 天水圍, 洪水橋, 藍地, 市中心, 三聖 (還車), 然後三聖食海鮮. 如果唔係太早出發而且慢慢踩, 應該都可以玩一日. 如果只由藍地(或市中心) 踩去元朗, 相信兩個鐘點都玩完.
屯門唔係咁多人入去踩單車, 相信冇單車舖可以屯門, 元朗分別出車還車

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-10-26 4:42 pm    文章主題: 回頂端

多謝樓上各位幫忙, 但 蝴蝶灣, 龍鼓灘, 稔灣, 白泥 (不過睇唔到日落), 流浮山 一段係冇單車徑, 我怕同伴應付唔到喎!!!!

樓上 & 樓下

睇完別家fourm, 以上路線都唔洗諗哪... Sad

CandyKK 在 2005-10-26 5:29 pm 作了第 1 次修改
元朗友(yuenlonger)

高級會員 高級會員

發表發表於: 2005-10-26 5:19 pm    文章主題: 回頂端

有個網 http://yl.com.hk 元朗友 = 元朗幫

http://www.yl.hk/forum/viewtopic.php?t=1249&start=0

http://www.yl.hk/forum/viewtopic.php?t=2698&highlight=%A5%D5%AAd
EW(EW)

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-10-26 9:42 pm    文章主題: 回頂端

睇過市中心有一間單車舖有單車租,
名稱: 合成單車
地址: 德政圍
價錢: $40/日
GForce(GForce)

基本會員 基本會員

發表發表於: 2005-11-01 5:18 pm    文章主題: 回頂端

藍地至元朗, 最多都係一個鍾, 我suggest你由屯門碼頭開到元朗,
屯門碼頭果邊有單車公園可以租車, 車程慢慢踏兩個鍾到,
沿路都係單車徑

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-11-01 5:47 pm    文章主題: 回頂端

Thx 元朗友, EW & GForce

由屯門踩到元朗, 我地都係咁諗, 到元朗 tea break, 再踩返轉頭係屯門交車+晚飯, 屯門至元朗條單車路又長又直, 可以玩埋 "格蘭披治 '雜嘜' 單車大賽" tim, 全程來回+大休約5小時, 可惜太早天黑...

高級會員 高級會員

發表發表於: 2005-11-01 10:25 pm    文章主題: 回頂端

千萬小心d輕鐵交匯處

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-11-01 10:38 pm    文章主題: 回頂端

>千萬小心d輕鐵交匯處

Well, 今次又可以玩 pre-trip 嘞.... kiss

初級會員 初級會員

發表發表於: 2005-11-01 11:49 pm    文章主題: 回頂端

>市中心(Lunch), 碼頭, 蝴蝶灣, 龍鼓灘, 稔灣, 白泥(日落)
2000年有次踩到去稔灣大水坑時, 前路比中電地盤所封, 不可以向龍鼓灘方向去, 請問現況如何?
EW(EW)

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-11-01 11:52 pm    文章主題: 回頂端

其實沿途都有好多村, 如果有時間都可以入去睇睇. 順便可以睇埋示範單位 Very Happy
最好踩輕鐵嗰邊嘅單車徑, 另一邊太接近馬路.
去到元朗肯定要試B仔涼粉

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-11-15 10:37 am    文章主題: 回頂端

>>我suggest你由屯門碼頭開到元朗, 屯門碼頭果邊有單車公園可以租車, 車程慢慢踏兩個鍾到,
沿路都係單車徑

請問所指的路線是否從屯門碼頭經湖景路出單車徑, 我的地圖太舊(2003版), 單車徑只到輕鐵車廠, (再由新和里起直入元朗), 是否沿著屯門河道兩邊都是單車徑呢? 單車公園是否在蝴蝶灣公園內?

我們的路線是由屯門->元朗->南生圍->屯門 (約6點交車)

資深會員 資深會員

檢視會員個人資料發送私人訊息參觀發表人的個人網站
發表發表於: 2005-11-15 3:01 pm    文章主題: 回頂端

我試過沿呢段路步行由屯門醫院行到入天水圍
慢行都係行左兩個幾鐘,踩單車應該好快就到 Cool
亞安(老二)

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-11-15 11:23 pm    文章主題: 回頂端

>單車公園是否在蝴蝶灣公園內?
單車公園在湖山遊樂場之內, 你可以致電湖山遊樂場 24637597 查詢有關資料.

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-12-05 11:01 am    文章主題: 回頂端

星期日踩車由屯門至元朗, 本來想入南生圍, 因為隊友體力問題, 原先以為第一個會係自己支持唔著, 因為星期六跟HOHO團後覺得好累, 點知又可以直踩全場, 前段要做埋領隊, 回程由CK做我殿後. Smile 本來打算全隊撤退搭輕鐵返屯門, 我+CK去問情況, 原來單車係唔可以搭輕鐵既, 嘩...! 要繼續踩..我地倆個不知幾開心呀... 真係好衰..! Very Happy 最後回程原本2小時踩足3小時, 中段踩到有點發脾氣, 只望下兩邊就衝過輕鐵車路. 晚飯約左舊同事係建生村打邊爐, 原來成隊人都係第一次搭輕鐵, 唔識用八達通, 見著架車走, 唔識點DO飛, 真係大鄉里. Embarrassed

湖山單車公園租車以鐘計, 閒日$10, 星期六/日/公眾假期$13, 好貴.
係屯門碼頭附近商場搵唔到有單車租, 美樂花園唯一單車出租$45全日, 不過車既質素就麻麻.

好想踩入南生圍..

高級會員 高級會員

發表發表於: 2005-12-05 11:31 am    文章主題: 回頂端

各位好, 我上個月都試過兩次由屯門市中心租車, 應該都係果間單車舖.
條路都幾好行, 但我地冇去元朗, 去咗天水圍, 在天水圍轉一個圈, 喺濕地公園小休一陣, 再出返屯門, 兩個鍾攪掂.
*由屯門入去, 過左兆康, 要搭lift過馬路, 第一次同架單車搭lift, 真個引 Smile

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-12-05 11:52 am    文章主題: 回頂端

>第一次同架單車搭lift, 真個引

係呀, 過左藍地都有一個位要搭 lift, 幾好玩 Smile

ps 我+CK決定揀日再踩過呢條線, 今次一定要去到南生圍... Evil

基本會員 基本會員

發表發表於: 2005-12-08 12:39 am    文章主題: 回頂端

果個位原本唔使搭lift, 就咁過馬路會快好多,
一次半次就好玩, 其實對本地人來講, 果部lift係好討厭Sad

資深會員 資深會員

發表發表於: 2005-12-08 4:21 pm    文章主題: 回頂端

其實成條路都唔好玩, 單車路又窄又唔平, 有時踩上行人路仲快, 輕鐵路口又多, 最初都落車推架, 但回程時真係冇哂心機, 有時都唔理咁多, "立"下兩邊冇車就衝過去算嘞; 有D欄位根本過唔到部車, CK有次被佢呃左, 以為過到, 差點成個飛左出去, 好彩只係揰淤膝頭少少, 我就一定側邊過, 費事度位... 唔知點解D村民都好鍾意行落單車徑漫步, 有條好闊既行人路都唔願行, 比佢地激死 pain 最開心都係由洪水橋直踩至lift位, 因為黃昏時份加上直路, 冇物人同車, 又對著個好靚既夕陽.... Smile

朗屏天后宮至元朗中心一段冇單車路, 但發覺踩上行人路仲暢順, 博愛醫院就修路, D村民就唔肯落車, 時常人車爭路, 但過左(凹頭)就有條幾靚既單車徑, 可惜剛轉彎入南生圍, 有隊友話頂唔住 Shocked 就係咁....要揀日重賽 Sad
前往頁面 1, 2, 3  下一頁
1頁(共3頁)

前往:  
無法 在這個版面發表文章
無法 在這個版面回覆文章
無法 在這個版面編輯文章
無法 在這個版面刪除文章
無法 在這個版面進行投票
不可以 在這個版面發起活動
上山下海俱樂部 topic RSS feed